vrijdag 10 juni 2011

Oranjespelers in nachtclub in Rio (134)

Ophef, verontwaardiging en excuses. Het kon niet uitblijven. De Nederlandse pers maakt melding van een bezoek van onder meer de Oranjespelers Dirk Kuyt, Klaas-Jan Huntelaar, Luuk de Jong, Johnny Heitinga en Erik Pieters woensdagavond- en nacht aan een beroemde nachtclub in de sjieke wijk Ipanema in Rio de Janeiro. Dichtbij de beroemde stranden. Het Nederlands Elftal vloog woensdag 8 juni na de vriendschappelijke interland in Montevideo tegen Uruguay (1-1, verlies na strafschoppen) direct terug naar Rio de Janeiro. Een vrije avond was het gevolg en enkele Oranjespelers besloten de stad in te gaan.
Ze kwamen terecht in een nachtclub, waar ze zich op de dansvloer begaven met mooie vrouwen. Natuurlijk niet onopgemerkt. Foto´s werden gemaakt en die verschenen op internet. De poppen begonnen te dansen in het calvinistische Nederland. De Volkskrant, De Telegraaf en het Algemeen Dagblad publiceren over het Nederlands uitstapje in Rio de Janeiro. De spelers schrikken zich een hoedje en spelen van de prins geen kwaad te weten. In het AD zegt Heitinga: ´´We waren even weggegaan om een drankje te doen. We kwamen in een gezellige kroeg met Braziliaanse muziek. Zo vaak kom je ook niet in Rio, dus we zijn ook nog even de dansvloer opgegaan. Daar werd natuurlijk ook vanuit de heupen gedanst, dat kunnen ze in Brazilië nu eenmaal goed, beter dat wij Hollanders. Maar echt, het stelde verder niets voor.`` Heitinga heeft snel zijn vrouw gebeld. ´´Ik heb uitgelegd dat we op stap waren geweest en dat er niets bijzonders was gebeurd. Ze begreep dat, gelukkig wel ja.`` Dirk Kuyt in hetzelfde AD: ´´Ik vind het vervelend voor onze vrouwen, al deze heisa, maar er is echt niks gebeurd.``
De Telegraaf laat KNVB-directeur Bert van Oostveen, zelf aanwezig met Oranje in Brazilië, aan het woord op de eerste sportpagina: ´´Wij zijn er niet blij mee, maar moeten dit ook niet groter maken dan het is. Die jongens hebben een lang seizoen gehad en zijn na terugkeer uit Montevideo een avondje gaan stappen. In feite gewoon in hun vakantie, in privétijd. Natuurlijk hadden we dit als KNVB liever niet gehad, maar dat geldt voor de betrokken spelers evenzeer.``
De Brazilianen zijn niet zo calvinistisch en vinden het allemaal prima wat de Nederlandse spelers doen. ´´Zij vermaken zich woensdag diep in de nacht prima op de dansvloer in een nachtclub in Zona Sul (zuidelijke zone) van Rio de Janeiro met appetijtelijke vrouwen. Op het programma van de club stond samba en funk.`` Het kan niet anders of betreffende nachtclub is Baronetti aan de Rua Barão da Torre 354 in de wijk Ipanema. Een aanrader. Het is een vermaarde en ´nette tent`, waar vaker Braziliaanse beroemdheden vertoeven. We kwamen in een gezellige kroeg, zegt Heitinga.
Kom kom, meneer Heitinga, Baronetti is geen kroeg in die zin van het woord. Daar zijn in dezelfde wijk Ipanema maar genoeg van, Baronetti daarentegen is echt een nachtclub, die de deuren opende in 2001 en pas rond tien uur ´s avonds gaat draaien. Er zijn twee verdiepingen, met barren en een lounge. Een streng deurbeleid, binnen is het veilig. En natuurlijk zijn er altijd mooie Braziliaanse vrouwen aanwezig. Dat hoeven per se geen prostituees te zijn. Maar uitgesloten is het niet. Vaak gaan vrijgezelle vrouwen naar dit soort gelegenheden om een man aan de haak te slaan. Liefde voor één nacht ook. Er is niets mis mee.
Vanwaar al die ophef? Een kusje hier, een kusje daar en Leiden is in last. Kanttekeningen. De Oranjespelers hadden kunnen weten dat ze nooit en te nimmer onopgemerkt zouden blijven. Zeker niet in Rio de Janeiro, zeker niet in het sjieke nachtleven en zeker niet in Baronetti, waar altijd een slimme rakker loopt die de mensen kent en foto´s maakt. Conclusie: beetje veel naief.
Nog een keer, een gezellige kroeg? In het Portugees-Braziliaans bestaat geen equivalent voor het typisch Nederlandse woord gezellig. In goede Braziliaanse nachtclubs is het goed toeven. Prachtige vrouwen, goede, maar wel dure drankjes, lekkere opzwepende muziek. Het bloed gaat er sneller stromen. De mensen zijn aardig, er is veel contact. Het overweldigt. Ik kan er over meepraten, ik ken dit ´soort kroegen`. Brazilië is hét land van contact, een kusje is zomaar gegeven.
Daarbij, er is eigenlijk niets nieuws onder de Braziliaanse zon. Oranje speelde in 1999 twee vriendschappelijke interlands in het Latijns-Amerikaanse continent. Op 5 en 8 juni. Eén in Salvador, de hoofdstad van de staat Bahia en de volgende in Goiãnia. De eerste werd 2-2, na een 2-0 achterstand, de tweede ging verloren met 3-1. Absoluut geen vriendschappelijke potjes, er werd veel te hard gespeeld. Het was het Oranje met onder meer Kluivert, de gebroeders De Boer, Van Vossen en Van Nistelrooy. De Braziliaanse pers destijds: ´´In Salvador hebben Oranjespelers veel plezier beleefd in een nachtclub. Veel dansen. Opmerkingen over het bier, het zou te zwak zijn. Spelers als Kluivert werden gefotografeerd samen met animeermeisjes.`` De Braziliaanse pers drukte zich voor Nederlandse begrippen zwak uit. Uit betrouwbare bron weet ik dat het echt los is gegaan rond die twee oefenwedstrijden in 1999 in Brazilië. Hoogte- of dieptepunt, zoals u wilt, was het bedrijven van de liefde door een Nederlands-Elftalspeler met een Braziliaanse stewardes in het toilet van een vliegtuig tijdens een nachtvlucht. Nee, ik zeg niet wie hij was, genoeg zo met dit soort onbetekende details. Prettige vakantie Oranjespelers. Hebben jullie in 2014 rond het WK in hetzelfde Brazilië behoefte naar ´gezellige kroegen` waar jullie minder opvallen, ik ken er een paar. Ik hoor het dan wel. Gaan we nu over tot de orde van de dag? Alsjeblieft? Dank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten